Kako preživeti polazak u vrtić

Dečak se igra u vrtiću, polazak u vrtić

Da li Vaše dete uskoro treba da krene u vrtić i pitate se koliko stresan će da bude polazak u vrtić? Ako je odgovor da, verovatno se osećate uplašeno ili zabrinuto kako će dete podneti odvajanje od kuće i Vas, a najverovatnije ćete proći kroz malu krizu tokom ovog perioda odvajanja i privikavanja deteta na novu sredinu u kojoj će se naći. Psiholozi to nazivaju anksioznost odvajanja.

“Sa mojim prvim detetom osećaj je bio kao da mi neko vadi creva,” kaže Heder Vitenberg, mama četiri deteta i dečiji psiholog koji se specijalizuje za razvoj beba i dece predškolskog uzrasta.

To neprijatno osećanje u stomaku je prirodno, kaže Heder. Ali roditelji ne treba toliko da brinu. Deca se često naviknu brže nego što očekujemo, a pohađanje vrtića gde Vaš mališan može da se druži sa novom decom, drugim ljudima i novim iskustvima može da bude dobra stvar.

“Znamo iz istraživanja da dobar vrtić može da bude veoma pozitivna stvar za razvijanje detetove nezavisnosti, učenje i socijalizaciju”, kaže Vitenbergova.

A kako biste Vi i Vaše dete bolje podneli ovu promenu, ovde dajemo nekoliko saveta kako da sebi i detetu olakšate polazak u vrtić.

Plišana igračka ili ćebe za lakše privikavanje na vrtić
Ponesite nešto poznato od kuće, na primer plišanog medu ili omiljeno ćebe, kako biste olakšali detetu polazak u vrtić

SAVETI ZA DETE

1. Ponesite neku poznatu stvar

Poznata stvar ili igračka će podsećati dete na kuću i olakšaće prvih nekoliko odlazaka u vrtić i pružiti utehu tokom teških dana. Vitenbergova preporučuje “bilo šta što miriše na kuću”. To može biti omiljeno ćebence, mamina ili tatina majica ili neki drugi komad odeće. Plastificirana porodična slika koju malo starije dete može da nosi sa sobom takođe može da pomogne.

2. Napravite ritual pozdravljanja pri odlasku

Preporučujemo da napravite ujednačen ritual pozdravljanja pri odlasku kako biste bezbolno ostavili dete. To može da bude “baci-pet”, mogu da budu reči “volim te” ili poljubac u obraz, drugim rečima bilo šta što je prirodno za Vas i Vaše dete. “Gledajte da izvodite isti ritual svaki put, da dete zna šta da očekuje. Na taj način se postavlja granica i dete neće biti u iskušenju da se zadržava na vratima, što bi Vam oboma samo otežalo rastajanje.

3. Pričajte celim putem

Čak i bebe će osetiti olakšanje kada im roditelji celim putem pričaju da ih naviknu na jednu novu stvar kao što je vrtić. Na primer možete im reći: “Od sutra te vodimo u vrtić u toliko i toliko sati i tamo će biti i drugih beba, imaćete ručak i igraćete se sa igračkama, a nakon spavkanja i užine ja ću doći da te pokupim.”

“Beba oseća boju glasa i emocionalni ton dok govorite i imaće osećaj sigurnosti,” kaže Vitenbergova. “To im daje osećaj predvidljivosti i da će sve biti u redu.”

Ponavljajte priču i kad dete krene u vrtić da biste ga i dalje uveravali. Čitanje slikovnice o polasku u vrtić je druga opcija, baš kao i pokazivanje slike vaspitača ili učionice.

4. Postepen početak

Ukoliko je moguće, olakšajte detetu polazak u vrtić postepenim početkom, tako što će ići samo na pola dana ili par sati.

“Idealni prelazak i navikavanje na vrtić je kada to bude postepeno, tako da jednog dana recimo idete sa njima samo na sat vremena dnevno, a sledećeg dana ih pustite da se igraju 20 minuta dok vi odete po kafu”, kaže Vitenbergova.

Mnogi vrtići će Vam preporučiti sličan postepen početak, tako da dete ide nekoliko dana na samo pola dana, ili da krene u četvrtak umesto u ponedeljak, tako da beba ili dete ne osete odmah oštar prelazak na ispunjeni raspored od pet dana u nedelji.

SAVETI ZA RODITELJE

5. Dobro se raspitajte

Svaki roditelj koji radi je sigurno pročitao poneku zastrašujuću priču u novinama, čineći strah od slanja dece u ruke stranaca utoliko većim. Savetujemo da se prvo dobro raspitate koji je najbolji vrtić za Vašu porodicu. Postavite dosta pitanja, poput “Da li je osoblje obučeno za veštačko disanje?” i postarajte se da od njih dobijete odgovore koji će razuveriti Vaše strahove.

Ukoliko ste obavili Vašu dužnost traženja najboljeg mesta za Vas, uključujući i posmatranje osoblja dok rade, onda možete da kažete sebi da je sve ostalo deo normalne roditeljske zabrinutosti

Ne plašite se da verujete svom osećaju u stomaku koje imate kada ulazite u vrtić.

6. Napravite ček-listu pred polazak

Roditelji koji su već prošli sve muke oko polaska u vrtić će Vam reći da je zapravo najteža stvar da se setite da spakujete sve potrebne stvari! Bebama su potrebne pune i obeležene flašice, portikle, cucle, posteljinice i razne druge stvari, da ne pominjemo pelene, vlažne maramice, rezervnu odeću i eventualno ručak ili užinu – i da, ne zaboravite na plaćanje.

Napravite ček-listu za polazak i držite je blizu vrata ili na telefonu kako biste lakše zapamtili sve svakodnevne stvari, ali isto tako i sezonske stvari kao što su kreme za sunce i šeširić ili kapa i rukavice. Spakujte sve veče pre polaska da biste smanjili jutarnji haos i tako svima sačuvali raspoloženje!

7. Redovni odlasci u vrtić

Prepuštanjem nekom drugom da se brine o Vašem detetu možete osetiti gubitak kontrole. Možda ćete se brinuti koliko spavaju ili da li im je najbolji drugar u vrtiću tog dana. Negujte komunikaciju sa vaspitačima kako biste sebi olakšali postavljanje takvih pitanja. Tako ćete imati mnogo bolji uvid u njihov drugi dom, koji u idealnom slučaju Vas oboje činiti srećnim. “Sve se svodi na komunikaciju. Prilikom ostavljanja i preuzimanja dece možete da popričate sa vaspitačima.”

Nemojte se plašiti da pitate za savet kako da olakšate ovaj prelaz, kaže Vitenbergova. “Vaspitači su riznica znanja,” kaže ona. “Dobri vaspitači su već i sami to sve prošli, tako da će znati da Vam prenesu znanje i dobar savet.”

8. Očekujte malo suza

Privikavanje može da potraje od jednog dana do četiri nedelje, zavisno od temperamenta Vašeg mališana. Do tad, očekujte da vidite po koju suzu kada dolazite po dete.

“Dete se suzdržavalo ceo dan. Svakom treba izduvni ventil nakon suočavanja sa novim društvom i Vaša beba se sa time ne može nositi drugačije osim plačem. “To nije nešto što bi trebalo da dovede u pitanje Vašu odluku da dete ide u vrtić, osim ako plakanje ne prestaje.”

Te suze su važna prekretnica za razvoj deteta dok uči da se privikne na novu društvenu situaciju gde važe drukčija pravila nego kod kuće. “To im veoma pomaže tokom privikavanja,” kaže Vitenbergova.

Ostavite odgovor