Kako naučiti dete da vozi bicikl

Kako naučiti dete da vozi bicikl

Kako naučiti dete da vozi bicikl?

Večito pitanje na koje se vremenom dobija različit odgovor od različitih roditelja. Nekada smo vožnju bicikla učili na biciklu sa pomoćnim točkićima, pa smo tek posle nekog vremena skidali pomoćne točkiće i zapravo učili da održavamo ravnotežu na biciklu. Danas su sve popularniji balans bicikli, o kojima ćemo malo više pisati.

Kada početi sa učenjem vožnje bicikla bez točkova?

Vrlo često mladi roditelji se pitaju kada je najbolje vreme za dete da počne da uči vožnju balans bicikla. Najbolje vreme, kao i za brojne druge stvari kod dece, ne postoji, a često je pravilo što ranije to bolje. Jedno je sigurno, čim dete stoji i hoda stabilno, samostalno, možete razmišljati o nabavci bicikla guralice. Postoje brojni modeli, od tricikla koji pomaže detetu u početku da održava ravnotežu, do klasičnog bicikla bez pedala, odnosno guralice, gde dete samo, uz pomoć roditelja, može da uči da održava ravnotežu. Veliki izbor balans bicikil možete nači na internet prodavnici mamino.rs

Bitno je da sedište bicikla može da se podešava po visini i da se dete kada krene da uči oseća udobno i prijatno na biciklu, kao i da su mama ili tata uvek tu uz njega i da je to prvo iskustvo za njega protkano osećanjem sigurnosti. Ma šta god da se desi ili kakav pokret napravi, roditelji će uvek biti uz njega da ga pridrže i pomognu da nastavi da vozi. To će naravno biti veliki izazov, ali klinci i vole da probaju nešto sami i naročito onaj osećaj kada uspeju nešto da urade. Neka deca lakše, a neka teže savladaju vožnju dvotočkašem. Bitno je da se ništa ne sili i da ide prirodno.

Koju zaštitnu opremu za bicikl da koristim?

Kada podesite sedište na pravu visinu, treba još razmisliti o zaštiti glavice, odnosno koliko je detetu potrebna kaciga za bicikl. To ćete sami najbolje proceniti, u zavisnosti od toga koliko je vaše dete inače spretno ili sklono padovima, odnosno koliko se zabrinuti da nešto može da se desi. Ako se odlučite za kacigu, obratite pažnju da je pravilno postavljena, jer će je mališani često sami okretati tako da ih više ne štiti, kao i da je traka koja ide oko glave i vrata dovoljno jako, a opet ne previše stegnuta. Leti na vrućini će često znati da se znoje, tako da nemojte voziti više od sat-dva bez skidanja kacige. Naša preporuka je da uvek koristite zaštitnu kacigu. Kaciga za bicikl mora biti pravilno postavljena, a kaiš dovoljno čvrsto stegnut ispod brade. Takođe preporučujemo da uzmete kacigu koja može da se podešava po obimu glave deteta, preko točkića odnosno trake na kacigi.

Učenje vožnje balans bicikla bez pedala

Praktičan dečiji balans bicikl treba da bude udoban za dete, lagan za roditelje da mogu da ga lako nose nakon vožnje, da ima gume koje se ne mogu probušiti, odnosno gume od pene, i često je vrlo dobro da ima ograničen ugao upravljanja, odnosno da volan ne može da se okrene više od 30 stepeni u bilo kom pravcu, kako dete ne bi napravilo prevelik zaokret i palo. Naravno korisni su svi dodaci poput torbice na volanu za prevoz dečijih igrački ili sitnica, kao i kaiš za roditelje za lakše nošenje na ramenu. To su naše male tajne kako naučiti dete da vozi bicikl.

Gde da krenem sa učenjem vožnje?

Ako se dete plaši, moraćete da budete strpljivi i da mu polako objasnite da to nije ništa strašno. Izdvojte jedno popodne, ili nekoliko dana ako treba, samo za učenje i nemojte nikako da budete nervozi. Ako budete vikali na dete, dobra je šansa da mu više neće biti prijatno da vozi, a možda čak i zamrzi bicikl. Kao i za sve stvari kojima treba da naučite dete, uvek morate da detetu objasnite sve sa pažnjom, ljubavlju i strpljenjem, i dete će na kraju prihvatiti to što mu govorite. Kažite mu  da ne brine ako padne, jer ima zaštitnu kacigu koja će ublažiti bol. Objasnite mu da nije strašno ako ne uspe iz prve, već da ako ponovo par puta biće mnogo bolje. Takođe, mesto gde počinjete vožnju treba da bude prostrano i po mogućnosti daleko od saobraćaja. Dakle idealno parkić ili ravna livada.Da dete čak i ako padne, padne na mekanu travu.

Najbitnije stvari za učenje vožnje bicikla:

 • Podesite visinu sedišta i volana na visinu deteta, tako da dete nogama lepo dohvata zemlju
 • Pustite dete da se upozna s biciklom, sedne i digne se sa sedišta, gura bicikl uza sebe
 • Korisite zaštitnu kacigu za bicikl, dovoljno zategnutu i pravilno nameštenu i neka dete ima bezbedno okruženje
 • Recite detetu da se lagano odguruje nogama kako bi vežbalo ravnotežu, pridržite ga ako krene da pada
 • Nađite pogodno mesto za početak učenja, veliku sobu u kući ili parkić odosno ravnu livadu ako ste napolju
 • Uvek budite podrška detetu, pridržite ga kada ako krene da pada
 • Ne silite, ali nemojte ni odmah odustati. Neka deca odmah ukapiraju fazon, nekima treba više vremena
 • Pomozite detetu da oseti da ima kontrolu
 • Budite strpljivi i nikako ne vičite ili se ne ljutite na dete
 • Pohvalite detetov uspeh i tako ga podstaknite da nastavi i bude sve bolje
 • Dobro se zabavite! Ovo radite da bi ste i dete i vi uživali

Ostavite odgovor