10 najčešćih grešaka u korišćenju auto sedišta

10 najčešćih grešaka u korišćenju auto sedišta

Kada vozite svoje najmilije u kolima, želite da budu bezbedni, zar ne? Nekada su deca mogla da se voze na zadnjem sedištu, roditeljima u krilu ili prostro da se kreću slobodno po kolima, jer su brzine bile manje i vremena manje stroža. Danas je Zakon (o bezbednosti saobraćaja) jasan, ako prevozite dete u kolima, u zavisnosti od uzrasta, dete mora da bude u odgovarajućem auto sedištu. Želimo da prenesemo naša i iskustva drugih roditelja, kao i savete o montiranju auto sedišta, vezivanju sigurnosnog pojasa, o putovanju sa detetom u kolima, kako biste vaša deca bila što bezbednija u saobraćaju. Sledi dakle 10 najčešćih grešaka pri korišćenju auto sedišta.

 

1. Neodgovarajuće auto sedište

Auto sedište mora da odgovara kako vašem automobilu, tako i vašem detetu, njegovom uzrastu, težini i visini. Krenite od vašeg deteta, uzrasta, težine i visine i utvrdite koja grupa auto sediišta je odgovarajuća za vaše dete (o tome pišemo poseban tekst Grupe auto sedišta). Nakon toga, pogledajte koje priključke za auto sedište imate u svom automobilu (standardne utičnice i pojas, odnosno noviji ISOFIX sistem. Saveti iz iskustva su još da pazite na veličinu sedišta, jer glomazna sedišta mogu da naprave problem u manjim automobilima, naročito kada je sedište u oborenom položaju. Ako kupujete sedište sa ISOFIX sistemom, morate da znate da vaš automobil mora da ima ne samo prstenove u pregibu klupe, već i tzv. sidrište, koje se nalazi u prtljažniku automobila, odnosno sa zadnje strane sedišta. Ako vaš auto nema sidrište, moraćete da kupite potpornu nogu, koja opet može da se montira samo ako auto nema podne pretince.

2. Pogrešna instalacija auto sedišta

Bitno je da pročitate i proučite uputstvo proizvođača auto sedišta, kako biste mogli da ga pravilno da montirate. Dakle ukoliko imate sedište koje se vezuje pojasem, pažljivo proučite šta kaže uputstvo i kuda se sigurnosni pojas provlači i gde se utiče. Nakon što nađete pravu putanju sigurnosnog pojasa, dovoljno ga zategnite, tako da se se sedište minimalno pomera. Kada učvrstite sedište, pokušajte da ga gurnete u stranu i vidite koliko se pomera. To pomeranje bi trebalo da bude do 2 cm. Sve preko toga uglavnom znači da niste lepo zategli pojas. Ukoliko montirate auto sedište sa ISOFIX sistemom, tu je stvar lakša, jer ono manje više samo pravilno upada u odgovarajuće otvore, i kada je pravilno postavljeno, videćete indikatore na sedištu koji će promeniti boju iz crvene u zelenu.

Ostavite odgovor