Kada početi odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Pelene su sastavni deo bebinog života i nezamenjljive tokom prvih nekoliko godina – ali vrlo brzo mogu postati muka za roditelje dok pokušavaju da odviknu dete od pelena. Stvarno saosećamo sa roditeljima koji su u ovoj fazi. Pišemo o iskustvu mame koja je uspela da završi godinu dana bez korišćenja pelena za njenu devojčicu! Iako je bilo neverovatno teško, njena mala princeza se naučila na nošu u roku od nedelju dana. Evo kako je ona naučila dete da se odvikne od pelena.

Koji je pravi uzrast za odvikavanje od pelena?

Pre nego što krenemo, prvo pitanje je “Koji je pravi uzrast za odvikavanje od pelena?” Sigurno ste se već raspitali i dobili gomilu zbunjujućih odgovora.

Dok neki veruju da je bitno početi rano, otprilike čim beba može da sedi ili čak i pre, zavisno od društva u kom beba odrasta. Drugi misle da ne treba kretati dok beba nije u stanju da razume i dok nije spremna na tu promenu.

U proseku se u Srbiji kreće sa navikavanjem na nošu u uzrastu od oko godinu i po do dve godine.

Da li je vaša beba spremna za odvikavanje od pelena?

Vaša beba možda neće biti spremna na navikavanje na nošu ni sa 2 godine. Ne treba da se opterećujete ciframa, mnogo je važnije da proverite znakove koji pokazuju da li je vaše dete premno za krene na nošu.

Zapitajte se sledeće:

  • Da li vaše dete razume i može da posluša jednostavna uputstva?
  • Da li vam dete kaže ili se buni ako je mokro ili prljavo?
  • Da li je izrazilo želji da koristi nošu ili nosi donji veš?
  • Da li može samo ili uz minimalnu pomoć da obuče i skine gaćice?
  • Da li je suvo barem 3 do 4 sata tokom dana?

Ako je odgovor da, vreme je da ubedite dete da je spremno i da sada može da prestane da koristi pelene!

Da, dobro ste pročitali!

Ne pokušavajte da odvikavate dete od pelena dok prvo ne popričate sa njim. Iz iskustva znamo da ako prisilite dvogodišnje dete da radi nešto što ne želi to će da bude vrlo kontraproduktivno i buntovna priroda deteta će sto puta otežati navikavanje na nošu.

Trik je da govorite detetu da koristi nošu za veliku i malu nuždu i da to predstavite kao nešto što rade odrasli. Možete i da počnete da čitate detetu knjigu o odvikavanju od pelena mesec dana pre nego što krenete sa stvarnim odvikavanjem.

Kako izabrati odgovarajuću nošu

Sledeća bitna stvar je izbor odgovarajuće noše. Savetujemo da povedete dete u kupovinu noše tako da se i ono oseti uključenim u proces.

Važan korak u podsticanju deteta u odvikavanju od pelena je izbor odgovarajuće noše

Postoje dve glavne vrste: noša za sedenje i adapter za sedište WC šolje (adapter se stavlja na klasično sedište WC šolje i tako smanjuje sedište na veličinu koja odgovara detetu).

Dete sedi na WC šolji
Neki roditelji će se odlučiti za adapter za WC sedište jer se lakše čisti od noše

Neki roditelji se odlučuju na adapter za WC šolju jer je jeftiniji i zauzima manje mesta u kući ili stanu. Takođe pomaže vašem detetu da se navikne na klasičnu nošu, a osim toga lakše se čisti.

Drugi roditelji se pak odlučuju za klasičnu nošu, jer je savršene veličine za dete, dete može samo da ustane i sedne, a ako nužda traje duže neće okupirati kupatilo (što je bitna stavka ako u kući postoji samo jedno kupatilo).

Kada birate klasičnu nošu, treba da razmotrite tri bitno stvari: bezbednost, veličinu i jednostavnost

Ako detetova guza jedva pokriva unutrašnju ivicu, verovatno će mu biti neudobno dok koristi nošu. Odgovarajuća veličina sedišta će omogućiti detetu da sedi udobno, dok su mu noge čvrsto na podu. Takođe razmotrite noše sa ručkama, kako bi dete lakše moglo da održava ravnotežu.

Ukoliko je noša za dečaka, najbolje je da izaberete nošu sa visokom prednjom ivicom, da ne bi piškio preko ivice. Nađite nošu sa ivicom dovoljno visokom ali ne previsokom pa da ne može sam da sedne udobno na nošu.

Noša takođe treba da bude jednostavna i laka za čišćenje. Pročitajte ocene drugih roditelja koliko je truda potrebno za čišćenje noše. Dok se neke čiste krajnje jednostavno, druge je potrebno rastavljati prilikom svakom čišćenja.

Otarasite se pelena!

Kada kupite nošu, najbolje je da iz kuće izbacite pelene. Znamo da je teško osloboditi se ovog vida bezbednosti, ali najbolji način da odviknete dete od pelena je da se otarasite svih pelena iz kuće.

Možda će to značiti nekoliko nezgoda i suza tokom prvih nekoliko dana, što može uzrokovati malo više posla, ali na duže staze vaše dete će naučiti da više ne koristi pelene.

To znači da ne treba da koristite gaćice za odvikavanje od pelena niti noćne pelene, jer tako ćete zbuniti dete. Odmah pređite na dečji donji veš ili gaćice.

Šta raditi a šta ne raditi

Šta treba raditi

1. Gledajte znakove kojima dete kaže da treba da ide na nošu. Neki uobičajeni znaci su prebacivanje sa noge na nogu ili kada se dete uzvrpolji. Najbolji slučaj je kada je dete samo sposobno da vam kaže pre nego što mora da piški ili kaki.

2. Obucite dete u udobnu odeću koja može lako da se skine. Poslednje što vam treba je da ne možete na vreme da skinete odeće. Ne koristite tregerice osim ako dete nije naučilo da ih samo oblači i skida.

3. Pohvalite dete nakon svakog uspešno odlaska na nošu. Stručnjaci kažu je roditeljska pohvala jedan od proverenih metoda za uspešno i bezbolno odvikavanje od pelena.

4. Pustite dete da se igra ili da čita dok je na noši. Dobro je imati specijalnu igračku samo za nošu.

5. Dopustite detetu malo više kontrole dok je na noši. Tako će odvikavanje proći brže i bezbolnije za oboje.

Šta NE treba raditi

1. Ne prisiljavajte dete da ide na nošu čim napuni izvesne godine. Samo zato što je stariji brat ili sestra krenula na nošu sa godinu dana ili dve, ne znači da će mlađe dete raditi isto.

2. Ne slušajte prekore rođaka. Mnoge mame popuste pod pritiskom rođaka koji im govore da dete treba da izađe iz pelena i tako sav pritisak završi na vašem detetu. Ako neko ima primedbu poput: “Zar nije malo velik(a) za pelene?”, samo odgovorite “još uvek ih nosi, očigledno nije!”

3. Ne svađajte se sa detetom ako neće odmah da vas posluša. Ovo može da postane veoma  stresno za dete i da nepotrebno produži proces odvikvanja.

4. Ne kažnjavajte dete ako se dogodi nezgoda. Dete nije krivo i kazna će samo pogoršati stvari i možda će istraumirati dete.

5. Ne kritikujte dete tokom ovog jednostavnog procesa. Kritike i prekori će samo produžiti proces učenja i neće pomoći detetovom samopouzdanju.

Samo strpljivo…

Jednom kad započnete proces odvikavanje od pelena, trudite se da budete što je moguće strpljiviji. Treba da razumete da je ovo proces za koji treba vremena, tokom kog se mogu desiti razne nezgode i dete može da se vrati korak unazad, što vrlo često zna da bude frustrirajuće. A ponekad će se vaše dete protiviti odvikavanju od pelena.

Kada se to desi bitno je da ostanete smireni i pokušate da razumete zašto se dete opire.

Na miran način recite detetu da treba da piški i kaki u nošu a ne na pod ili odeću. Bitno je da ostanete dosledni tokom učenja. Ali isto tako ne zaboravite da ni detetu ova faza nije laka.

Odvikavanje od pelena je veliki izazov i važna prekretnica na detetovom razvojnom putu. Vaše strpljenje i smireno prisustvo će detetu pomoći da lakše prođe kroz ovu fazu i tako će dete uvek znati da sve tu za njega, bilo da je naučilo da koristi nošu ili ne.

Ostavite odgovor