Šta kada dete hoda na prstima

Šta kada dete hoda na prstima?

Primetili ste da Vaše dete hoda na prstima, ponekad ili često? To ne bi trebalo previše da Vas brine, jer se relativno česta javlja. Ukoliko dete vrlo često ili stalno hoda na prstima, tek tada je najbolje da posetite pedijatra. A do tada je nabolje da pratite kada i koliko često dete hoda na prstima. U većini slučajeva je Vaše zdravo dete i prosto želi tako da hoda.

Ukoliko dete ne hoda na prstima sve vreme, nego povremeno, malo je verovatno da je u pitanju neki ortopedski problem, kaže za prestižni portal o zdravlju dece BabyCentar.com stručnjak za razvoj, pedijatar Endru Ejdsmen.

Vrlo često deca dok uče da hodaju šetaju na prstima, pridržavaju se za nameštaj pokušavajući da pređu od kreveca do stolice ili stola. Kasnije hodaju na prstima jer im je to zabavno. Ali ako dete uvek hoda na prstima, definitivno treba da posetite pedijatra i proverite da li za to postoji neki drugi razlog.

Zašto dete hoda na prstima

Nekada je razlog hodanja na prstima skraćene Ahilova tetive, što onda deci hod na čitavom stopalu bez pomoći čini gotovo nemogućim. Srećom ako se to primeti na vreme problem se rešava vrlo lako bilo operativnim odnosno i neoperativnim zahvatima istezanja tetiva.

Hodanje na prstima može da se javi i kod potpuno zdrave dece, gde nema nikakvog medicinskog razloga za to. Takav hod se naziva idiopatski hod na prstima, a uzrok je nepoznat. U prošlosti se ovakav hod nazivao “naviknuto hodanje na prstima” odnosno, pretpostavljalo se da je dete samo naviklo da tako hoda. Idiopatsko hodanje na prstima se javlja u 5 do 12 slučajeva kod potpuno zdrave dece. Lekari su pokušali da ga dovedu u vezu sa drugim kašnjenjima u razvoju, odnosno sa kašnjenjem u razvoju govora ili senzo-motornim poteškoćama. Većinom se problem reši igrom ili kroz zabavu. Kada je vreme loše ili je zima, iskoristite svaki trenutak u kući ili zatvorenom da vežbate stvari u kojima će Vaše dete uživati. Radite čučnjeve sa detetom, stojite što duže na jednoj nozi, žmureći održavajte ravnotežu na dve noge. Možete čak detetu olakšati, jer podloga za igru može da učiti vežbe zanimljivijim.

Vežbe koje se savetuju

Kad otopli, izađite napolje i vežbajte skakanje na jednoj nozi, preskakanje prepreka ili konopca, trčite, penjite se… Važno je da sve ovo radite zajedno s detetom, da biste ga ispravljali ako počne da hoda na prstima.

Iako Vašem detetu najverovatnije neće biti potrebne specijalne ortopedske cipele, obezbedite mu odgovarajuću obuću koja će ga podsticati da se oslanja na čitavo stopalo. Cipele su bolje od patika, Svakako je bitno da obuća ima srednje tvrd đon jer tako dete može normalno da savija stopala pri hodu. Skočni zglob treba da bude fiksiran jer tako će dete teže da se diže na prste.

Ako se problem hoda na prstima ne reši ili bar ne ublaži u roku od 2 do 3 meseca, obavezno se obratite ortopedu i fizijatru jer svaka terapija daje bolje rezultate kad se krene na vreme.

Ostavite odgovor